Dít is wat 15 minuten mediteren met je doet

Wist je dat je op één dag meer prikkels krijgt te verwerken dan je grootouders in een heel jaar?

Mediteren helpt je om al die indrukken in goede banen te leiden. 

Maar wat is meditatie eigenlijk? En hoe krijg je het in vredesnaam onder de knie? In deze blog leer ik je 3 technieken. Het doel? Vriendjes worden met je mind.

Mediteren is zoiets als het defragmenteren van je harde schijf. Zie het als het verwerken en orderen van alle informatie. Onderzoek heeft aangetoond dat je hersenen door meditatie groeien, je lange termijn geheugen verbetert en stress aanzienlijk verminderd. Meditatie kan zelfs het verouderingsproces vertragen. Is dat niet ongelooflijk? Door regelmatig te mediteren ben je bovendien beter in staat om met emoties om te gaan en weloverwogen beslissingen te nemen. Maar waar moet je in hemelsnaam beginnen als je nog nooit hebt gemediteerd?

Confronterend
Een overprikkelde geest kan een maalstroom aan gedachtes creëren. De eerste keer mediteren kan dan ook heel confronterend zijn. Van de boodschappen die nog gedaan moeten worden tot het lang uitgestelde telefoontje naar je tante: je moet nog duizend dingen doen en je hebt hier eigenlijk helemaal geen tijd voor. Je wilt misschien het liefst van je meditatiekussen afrennen. Blijf juist dan zitten en haal een paar keer diep adem. Het gaat hier niet om een stille mind te verkijgen door hardvochting aan niets proberen te denken. In plaats daarvan verleg je je focus op je ademhaling.

1: Ademhaling
Zorg dat je comfortabel zit en dat je telefoon op vliegtuigmodus staat. Zet eventueel een timer. Sluit je ogen en volg je adem die naar binnen stroomt tot diep in je buik, en langzaam weer naar buiten. Het helpt om te tellen, bijvoorbeeld 4 seconden in, 4 seconden uit. Speel hiermee en verleng je uitademing, bijvoorbeeld 4 seconden in en 6 seconden uit. Of: 4 seconden inademen, 4 seconden vasthouden en 8 seconden uitademen. Voel je lichaam zich ontspannen en keer daarna terug naar een normale ademhaling. Elke keer dat je merkt dat je afgedwaald bent breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling.

2: Je gedachten observeren
De snelste manier om de gedachtemaalstroom te stoppen, is door je geest iets anders te doen te geven. Daarom geef je hem in de eerste oefening de taak om je ademhaling te volgen. Een andere training is het observeren van je eigen gedachtes. Alle gevoelens en gedachtes mogen er zijn, de enige voorwaarde is dat je niet méégaat in de gedachtes. Jij bent de stille waarnemer die kijkt naar het schouwspel. Vanuit deze plek kan je soms zelfs de humor inzien van de bokkensprongen die je mind soms maakt. Als je afgedwaald bent of je toch mee hebt laten slepen door de gedachten, is dat niet erg. Het is belangrijk dat je hierin niet streng voor jezelf bent: je keert gewoon weer terug naar de plek van waarnemer.

3: Focussen op de ruimte tússen twee gedachtes
Als je je gedachten en het komen en gaan ervan observeert, zul je merken dat er een ruimte tussen twee gedachtes zit: daar waar de ene gedachte begint en de ander eindigt. Die ruimte of stilte is in het begin vaak heel kort, en soms wat langer. Door te focussen op die stilte train je mind om die stilte te verlengen. Het verschil zal je al heel snel gaan merken, probeer deze oefening maar eens dagelijks een week lang uit. Je zult merken dat de stilte steeds langer wordt en dat het eigenlijk heel fijn vertoeven is in die plek van ‘mindlessness’.

Calm, sharp and focused
Het is dus niet de bedoeling om uit alle macht aan niets proberen te denken. Integendeel, eigenlijk is meditatie in dit stadium een focus training. Het helpt om tijdens meditatie tegen jezelf de volgende woorden te zeggen: “With a calm, sharp and focused mind I concentrate on my breath.” Of: “I have a calm, sharp and focused mind.” Woorden zijn enorm krachtig en worden direct opgeslagen in je onderbewustzijn.

Het fijne van deze focustraining is dat je hier in het dagelijks leven ook veel profijt van zult hebben!

Veel innerlijke rust gewenst!

Mayke

VAN STRESS NAAR INNER PEACE

Hoe 1 verhaal je leven kan veranderen. In deze gratis video deel ik met jou mijn belangrijkste inzicht die alles voor mij veranderde. Ik deel 3 lessen + oefening die ik heb ontdekt en transformerend werken voor iedereen. Dus ook voor jou. 

Inner Beauty Retreat video Mayke

Vul hieronder je gegevens in, dan stuur ik DIRECT de gratis video naar je toe. 

*Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy policy

Something went wrong. Please check your entries and try again.